Santa Pau

Vila medieval a la  zona volcànica.

El nucli antic o vila vella es conserva amb unes característiques medievals molt marcades; el presideix el castell ( s. XIII ) i al voltant tot de cases que, dins els límits de l’antiga muralla, conformen un petit laberint de quatre carrerons i  una plaça porxada de perfil irregular, on s’aixeca, sòbria, l’església de Santa Maria ( s. XV ).

L’encant d’aquesta vila vella s’ha de buscar en els petits detalls que es troben escampats arreu: una finestra gòtica, una llinda escripturada…

Quan es fa fosc es fàcil imaginar-se … un conte de princeses o de bandolers, i  quan el cel és clar, allà lluny, es veu el mar amb tota l’esplendor de l’abadia de Roses.

Santa Pau ocupa un terç de l’extensió total del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Els volcans més coneguts i visitats són el Croscat i el de Santa Margarida; el  bosc amb més renom, la fageda d’en Jordà.

A les rodalies no deixeu de veure a la Cot, l’església de Sant Miquel Sacot, Santa Margarida de la Cot i el castell de Colltort; al Sallent, el menhir de la pedra del diable i Sant Vicenç del Sallent; als Arcs, el seu santuari i Santa Maria de Finestres; a Sant Martí, Sant Martí Vell, Sant Abdó i Sant Senén i el monestir de Sant Julià del Mont, i a Santa Llúcia, Santa Llúcia de Trenteres.

 

Excursions:

(Si tens Android pots baixar-te “GPX Viewer”, una senzilla app amb la que podràs seguir la ruta per GPS amb el teu mòbil, play.google.com/store/apps/details?id=com.vecturagames.android.app.gpxviewer)

 

  • Ruta 1. Per les terres dels Barons de Santa Pau.

 

  • Ruta 2. Per antics camins de monjos.

 

  • Ruta 3. Ruta dels gorgs.

 

 

  • Fageda d’en Jordà. Volcans de Santa Margarida i del Croscat. (9.89 km. / 3h)